Programma wildplukwandelingen Beemster Natuurforten

PLUK EN WANDEL MEE VAN FORT NAAR FORT

Groente en fruit groeit overal – in het park, langs de weg, in je achtertuin – en je kunt het zomaar plukken en eten. Wanneer je weet welke planten je kunt eten en welke je beter kunt laten staan dan wordt de natuur één grote groentewinkel. Ga mee op ontdekkingstocht door het bijzondere fortenlandschap, wandel van fort naar fort en ontdek de eetbare natuur op deze mooie route. Daarna is het tijd om met de buit een heerlijke lunch of diner te bereiden in de buitenlucht.

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden.

PROGRAMMA WANDELING (ochtend of middag – ca. 4 uur)

  • Ontvangst met kruidenthee of koffie en kruidige koek op Fort bij Spijkerboor.
  • Shuttlebus (10 min.) naar Fort aan de Jisperweg dat speciaal voor deze wandeling is opengesteld.
  • Welkom door boswachter Rob van Dam van Natuurmonumenten die vertelt over de bijzondere flora en fauna op de Beemster Natuurforten, gevolg door een kort bezoek van het donkere fort met hoofdlamp op.
  • Plukwandeling van 1,5 uur met Maaike of Mirjam die begint op Fort aan de Jisperweg vervolgens door de Beemster gaat en eindigt op Fort bij Spijkerboor (ca. 5 km). Je leert over de oeroude kennis van eetbare wilde planten. Met verhalen over de geschiedenis of het geneeskrachtig gebruik ervaar je elke plant met alle zintuigen: luisterend naar de verhalen bekijk je de plant, vervolgens voel je en ruik je de plant en tenslotte proef je de plant. Een onvergetelijke ervaring waar je je leven lang plezier van zult hebben. Geen berm zal meer dezelfde zijn.
  • Samen bereiden van de maaltijd met de geplukte wilde planten (drankjes en hapjes onder handbereik!).

Menu
Aperitief tijdens het koken met toast en Beemster kazen
+

Soep op open vuur bereid met ambachtelijk brood en huisgemaakte (on)kruidenboter
+
Salade van wilde planten en bloemen met hartige kruidentaart ‘van het fort’
Pesto-proeverij met pesto gemaakt van zes verschillende soorten onkruid
+
Grand dessert met taart, verschillende soorten wilde jam, hangop, huisgemaakte chocolade en kruidenbitter met kruidenthee of koffie naar keuze

 

ONZE WILDPLUKGIDSEN

Maaike Pfann

Als kind al stopte ik madeliefjes in mijn mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken. Het stadse leven op vier hoog achter en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus.
Sinds ik in Waterland in een huis met tuin woon, is mijn groene bloed weer gaan stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vind ik het dat nu juist de onkruiden die ik in de groentetuin wegschoffel, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn.
Na mijn eerste wildplukwandeling met Michiel Bussink kwam ik erachter dat veel onkruid behalve gezond ook heel lekker kan zijn. Sinds 2011 organiseer ik als ‘Mevrouw Onkruid’ culinaire wildplukwandelingen en zo wil ik mensen inspireren om zelf te oogsten uit de natuur en te koken met wilde groenten.  www.mevrouwonkruid.nl

Mirjam Scholten

Aan de rand van een mooi landgoed in Overijssel ben ik opgegroeid. Van jongs af aan heeft die natuur mijn leven bepaald. Het was mijn thuis en ik wilde er alles van weten en deelde dat al op jonge leeftijd graag met anderen.
Mijn interesse heeft zich altijd gericht op de mogelijkheden van de natuur en de eigenschappen van planten en bloemen. Wat bieden ze ons, in samenhang met een gezonde leefstijl? Daar heb ik me middels studie en onderzoek steeds verder in verdiept. Zo oogst ik nu ieder seizoen uit de vrije natuur verse wilde bloemen, planten, vruchten en paddenstoelen om deze direct te verwerken in het voedsel, of ik verwerk ze in producten voor de huisapotheek.
Inmiddels geef ik al vele jaren workshops en zo deel ik nu graag mijn kennis! Het is echt een heelijk avontuur om te ontdekken wat onze natuur ons allemaal te bieden heeft!  www.kruidenkunst.nl