Programma Spykerboor Speelt

SPYKERBOOR SPEELT
Muzikale ontdekkingsreis door feeëriek verlicht fort 6, 7 & 8 OKTOBER

Op 6, 7 en 8 oktober klinkt er klassieke muziek in Fort bij Spijkerboor in Westbeemster. Topmusici Olivia Doflein, Ingrid van Dingstee, Matilde Loureiro en zangeres Klaartje van Veldhoven nemen de concertgangers mee op een muzikale verkenningsreis door het feeëriek verlichte fort en spelen werken van onder meer Bach, Dvorak, Hindemith en Ravel. Speciaal voor het NMF Kamermuziekfestival verruilen musici dit weekend de concertzaal om te spelen op bijzondere erfgoedlocaties die eigendom zijn van Natuurmonumenten. Muziek, cultureel erfgoed en natuur komen samen in dit unieke festival.

Op zondag 8 oktober is groot en klein welkom bij Spykerboor voor het OERRR familieconcert ‘Dierenvrienden’ met bekende klassieke melodieën en liedjes en gedichten van onder andere Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Na afloop gaan de kids op avontuur op het forteiland.

PROGRAMMA

Vrijdag 6 oktober om 20:00 uur – Olivia Doflein & friends
Uitverkocht!


Violisten Olivia Doflein, Ewoud Mahler en altvioliste Prunella Pacey nemen u mee door de verschillende ruimtes van het fort. Hier spelen zij solowerken voor viool en altviool en intieme kamermuziekstukken. Olivia studeerde viool aan het prestigieuze Royal College of Music in Londen. Ze heeft verschillende prijzen gewonnen op nationale en internationale concoursen. Olivia speelt op een Giorgio Gatti-viool uit 1912, die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Olivia Doflein, viool, Ewoud Mahler, viool en Prunella Pacey, altviool spelen de volgende werken:
J.M. Leclair – Sonata voor 2 violen, op.3 nummer 6
R. Glière – duo voor 2 violen opus 49 Nr. 1,3,5,6,9,10
H. Vieuxtemps- Capriccio (op.post)
J.S. Bach – Solo Suite
A. Dvorak – Terzetto
Z. Kodaly – Serenade, 1e deel

Een kaartje kost € 20,- p.p. (Leden Natuurmonumenten € 17,50)
> Volgeboekt

Zaterdag 07 oktober om 15.00 uur – Ingrid van Dingstee (viool)
Uitverkocht!


Violiste Ingrid van Dingstee speelt naast vele soloprogramma’s ook met haar eigen strijkkwartet en ze is eerste violiste bij Amsterdam Sinfonietta.
Op Fort bij Spijkerboor speelt ze bijzondere werken voor vioolsolo: de vioolsonate van Paul Hindemith, die hij in 1917 midden in de Eerste Wereldoorlog schreef. Daarnaast Bachs 3e Partita en de 2e sonate van de grote Belgische violist en componist Eugène Ysaÿe. In het eerste deel daarvan, Obsession, wordt de prelude uit Bachs 3e partita geciteerd. Hindemith en Ysaÿe waren beiden actief aan het front in WO I; Hindemith aan de kant van de Duitsers en Ysaÿe aan de overkant van het kanaal. Hindemith speelde eens een strijkkwartet van ‘aartsvijand’ Debussy en schreef later dat hij toen begreep dat muziek in staat was om politieke fronten, de haat van een natie en de verschrikkingen van de oorlog te overbruggen.

Ingrid bespeelt de prachtige Nicola Gagliano-viool uit 1739, die ze in bruikleen heeft van het NMF. Ingrid van Dingstee (viool) speelt:

P. Hindemith – Vioolsonate, op. 31 nr. 2 ‘Es ist so schönes Wetter drausen’
J.S. Bach – Vioolpartita nr. 3 in E
E. Ysaÿe – Sonate voor soloviool, op. 27 nr. 2

Een kaartje kost € 20,- p.p. (Leden Natuurmonumenten € 17,50)
> Volgeboekt

Zaterdag 07 oktober om 20:00 uur – Fiona Robertson (viool) en Patrick Karten (cello) – Uitverkocht

De Schotse violiste Fiona Robertson studeert op dit moment viool bij Jan Repko. Cellist Patrick Karten studeerde aan het conservatorium van Amsterdam, waar hij zijn bachelor diploma haalde als leerling van Floris Mijnders. Voor deze bijzondere concertlocatie hebben Fiona en Patrick een speciaal programma samengesteld.

Fiona Robertson (viool) en Patrick Karten (cello) brengen in twee aparte ruimtes verschillende solowerken voor viool en cello ten gehore en eindigen samen met twee delen uit het duo voor viool en cello van Maurice Ravel.

P. Hindemith – Viool solo sonate Op. 31 Nr. 2
L. Andriessen – Xenia (voor viool solo)
J.S. Bach – Cello solo suite No. 3 in C, BWV 1009
M. Ravel – Sonata for violin and cello, deel III – Lent en deel IV – Vif

Een kaartje kost € 20,- p.p. (Leden Natuurmonumenten € 17,50)
> Volgeboekt

Zondag 08 oktober om 11:00, 12:30, 14:00 uur – OERRR Familieconcert ‘Dierenvrienden’ – Uitverkocht

Fort bij Spijkerboor staat op zondag 8 oktober in het teken van muziek. Speciaal voor kinderen is het stoere fort omgetoverd tot een prachtige plek waar muziek, natuur en spelen samenkomen. Lisa Wade (van het Klokhuis) neemt jullie mee op avontuur door het fort, op zoek naar de muziek. Muziek die op bijzondere plekken in het fort te vinden is!

Met het programma ‘Dierenvrienden’, laten Klaartje van Veldhoven (zang), Bert van de Brink (accordeon) en Rembrandt Frerichs (piano) de dieren in al hun facetten horen door middel van verhalen, liedjes en gedichten van onder andere Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Klaartje van Veldhoven schreef op bekende klassieke melodieën nieuwe Nederlandse teksten over dieren die we allemaal kennen, kan jij ze herkennen?

Er zit muziek in de natuur!

Voor of na de voorstelling ga je zelf aan de slag! Maak een muziekinstrument van natuurlijke materialen, struin door het speelbos, bouw een hut, rooster een marshmallow boven het kampvuur en steek de fortgracht over met een vlot. Zin in iets lekkers? In onze veldkeuken laten we je proeven wat het land voortbrengt, eten in en van de natuur op een unieke erfgoedlocatie.

Iedereen is welkom op het fort tussen 10.30 en 17.00 uur. Je ticket geeft toegang tot de verschillende activiteiten rondom het fort. Een kaartje kost € 12,50 per gezinslid (Leden Natuurmonumenten/OERRR € 10,00).

> Bestel kaarten – 11.00 uur – uitverkocht!
> Bestel kaarten – 12.30 uur – uitverkocht!
> Bestel kaarten – 14.00 uur – uitverkocht!

TABLE D’HÔTE SPYKERBOOR

We laten je graag proeven wat het land rond Spykerboor voortbrengt. Schuif aan voor een lunch of avondmaal in het fort. Onze chef kookt met producten uit de streek, een lekkere maaltijd met een goed verhaal.

> Reserveer table d’hôte – volgeboekt